Patenty - oferta nr. 6/16

Sposób wykrywania bakterii Salmonella spp, Cronobacter spp oraz Listeria monocytogenes w żywności

  • Opis:

    Przedmiotem wynalazku jest sposób wykrywania bakterii Salmonella spp, Cronobacter spp. oraz L. monocytogenes w żywności przy wykorzystaniu metod hodowlanych sprzężonych z powierzchniowo wzmocnioną spektroskopią Ramana. W wynalazku wykorzystane zostały tylko dwa etapy metod ISO. Po tych etapach, zamiast przeprowadzania czasochłonnych procedur biochemicznych, wykorzystano wzmocnioną powierzchniowo spektroskopię Ramana w celu detekcji i identyfikacji bakterii.

  • Twórcy:
    Dorota Korsak, Agnieszka Michota-Kamińska, Evelin Witkowska, Monika Księżopolska-Gocalska
  • Zalety:

    Skrócenie procedury detekcji bakterii patogennych w żywności

  • Słowa kluczowe:
    Skrócenie procedury detekcji bakterii patogennych w żywności
  • Dziedzina:
  • Zastosowanie:

    Przemysł spożywczy

  • Stan zaawansowania:
    Etap gotowości do wdrożenia
  • Prawa własności intelektualnej:
    Zgłoszenie patentowe Polsce
Powrót do listy patentów