Patenty - oferta nr. 10/16

Chemosensor z molekularnie wdrukowanym polimerem tiofenowym do selektywnego oznaczania nitrozoaminowych toksyn, zwłaszcza N-nitrozo-L-proliny

  • Opis:

    Przedmiotem wynalazku jest czujnik chemiczny (chemosensor), zawierający molekularnie wdrukowany polimer, do selektywnego oznaczania wybranych toksycznych N-nitrozoamin, w tym N-nitrozo-L-proliny (Pro-NO).  W szczególności wynalazek obejmuje opracowywanie i wytwarzanie warstwy rozpoznającej N-nitrozo-L-prolinę i jej otrzymywanie metodą wdrukowania molekularnego, jak również zastosowania tak otrzymanej warstwy jako elementu rozpoznającego czujników chemicznych do selektywnego oznaczania wybranych toksycznych N-nitrozoamin w żywności pochodzenia zwierzęcego, które mogą być przyczyną przewlekłych chorób, na przykład poważnych zaburzeń hormonalnych i raka.

  • Twórcy:
    Patrycja Łach, Maciej Cieplak, Piyush S. Sharma, Zofia Iskierko, Francis D'Souza, Włodzimierz Kutner
  • Zalety:
    • Oznaczanie szkodliwych N-nitrozoamin w żywności za pomocą czujników elektrochemicznych jest tańsze, szybsze i prostsze niż stosowana do tej pory metoda ekstrakcji do fazy stałej (SPE) poprzedzająca chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas (GC-MS), czy wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC).
    • Czujniki chemiczne są trwałe, selektywne, i niedrogie, w przeciwieństwie do czujników biologicznych, które również mogą być stosowane do oznaczania szkodliwych związków chemicznych występujących w żywności.
    • Opracowany i wykonany czujnik chemiczny umożliwia selektywne oznaczanie wybranych N-nitrozoamin w białkowych produktach spożywczych bez ich wydzielania z matrycy ich występowania.
    • Warstwa rozpoznająca czujnika chemicznego zawiera polimer wdrukowany molekularnie (MIP) zdolny do rozpoznania N-nitrozo-L-proliny.
    • Wysoka wykrywalność chemoczujnika umożliwia oznaczanie N-nitrozo-L-proliny w białkowych produktach spożywczych.
    • Zaprojektowany i wykonany czujnik chemiczny stanowi obiecujące narzędzie do selektywnego oznaczania N-nitrozo-L-proliny względem substancji przeszkadzających, takich jak mocznik, glukoza, czy adrenalina. 
  • Słowa kluczowe:
    czujnik chemiczny, polimer wdrukowany molekularnie, polimer przewodzący, elektropolimeryzacja, N-nitrozo-L-prolina, N-nitrozoamina, chemia żywności
  • Dziedzina:
  • Zastosowanie:

    Toksyczne N-nitrozoaminy pojawiają się w białkowych produktach spożywczych, takich jak wieprzowina, baranina, ryby, czy drób, jeśli się je smaży, piecze, lub gryluje w zbyt wysokich temperaturach. Również konserwowanie żywności, polegające na jej suszeniu, soleniu, czy wędzeniu, może doprowadzić do powstawania w niej N-nitrozoamin.  Długotrwałe spożywanie tych toksyn, nawet w niewielkich ilościach, może być przyczyną wielu przewlekłych chorób, poważnych zaburzeń hormonalnych i raka. Zastosowanie chemosensorów do selektywnego oznaczania N-nitrozoamin to mniej czasochłonna i tańsza alternatywa stosowanych dotychczas metod ekstrakcji do fazy stałej poprzedzającej GC-MS i HPLC. Zastosowanie polimeru wdrukowanego molekularnie jako elementu rozpoznającego czujnika chemicznego umożliwia selektywne oznaczanie  N-nitrozo-L-proliny w białkowych produktach spożywczych bez wydzielania jej z matrycy jej występowania. Opracowany chemoczujnik jest łatwy do wykonania i nadaje się do wielokrotnych oznaczeń, co ułatwia jego zastosowanie do oznaczania wybranych toksyn w żywności.

  • Stan zaawansowania:
    Etap badania
  • Prawa własności intelektualnej:
    Zgłoszenie patentowe w Polsce, możliwość rozszerzenia ochrony za granicą
Powrót do listy patentów