Patenty - oferta nr. 6/19

Sposób wykrywania bakterii termotolerancyjnych z rodzaju Campylobacter spp. w żywności

  • Opis:

    Przedmiotem wynalazku jest sposób wykrywania termotolerancjnych bakterii z rodzaju Campylobacter w żywności. Bardziej szczegółowo, wynalazek ten ujawnia sposób wykrywania bakterii C. jejuni, C. coli, C. upsaliensis i C. lari w żywności, zwłaszcza w mięsie drobiowym, a także sposób odróżniania wyżej wymienionych gatunków bakterii od innych bakterii spotykanych w tego rodzaju żywności poprzez sprzężenie metod hodowlanych ze wzmocnioną powierzchniowo spektroskopią Ramana (ang., Surface-enhanced Raman Spectroscopy, SERS) oraz analizą głównych składowych (ang., Principal Component Analysis, PCA).

  • Twórcy:
    Evelin Witkowska, Krzysztof Niciński, Dorota Korsak, Bartłomiej Dominiak, Agnieszka Michota-Kamińska
  • Zalety:

    Opracowanie nowej metody identyfikacji bakterii termotolerancyjnych z rodzaju  Campylobacter spp. w żywności, która:

    • jest znacznie mniej czasochłonna niż metody klasyczne;
    • może być przeprowadzona przez osoby o mniejszym doświadczeniu i kwalifikacjach zawodowych;
    • jest rozwinięciem obowiązującej normy ISO w zakresie badań żywności pod kątem obecności w/w bakterii;
    • daje wysoki procentowy stopień pewności identyfikacji bakterii na poziomie gatunkowym
  • Słowa kluczowe:
    powierzchniowo-wzmocniona spektroskopia Ramana (SERS), platforma SERS, detekcja mikriorganizmów
  • Dziedzina:
  • Zastosowanie:

    Laboratoryjna identyfikacja bakterii termotolerancyjnych z rodzaju  Campylobacter spp. w próbkach żywności

  • Stan zaawansowania:
    Etap prototypu
  • Prawa własności intelektualnej:
    Zgłoszenie patentowe w Polsce
Powrót do listy patentów